بازار آزاد انرژی حلقهی مفقوده توسعه زیست بوم نوآوری حوزه انرژی در کشور
مطابق آمار بانک جهانی، سرانه مصرف انرژی در ایران شصت درصد از میانگین سرانه مصرف انرژی در دنیا بالاتر است و در سند ملي راهبرد انرژي كشور مصوب ۲۸/۴/۱۳۹۶ هيأت وزيران، بالا بودن شدت انرژي و پايين بودن بهرهوري انرژي در ايران در مقايسه با كشورهاي همتراز به عنوان اصلیترین چالش انرژی کشور معرفی شدهاست. پس قاعدتا باید بازار گستردهتری در اختیار شرکتها و فعالان حوزه انرژی قرار داشته باشد. اما چرا اینگونه نیست؟!
«نابازار» یا «شبه بازار» به جای «بازار» در بخش انرژی کشور
از حدود ۱۷۰۰ میلیارد بشکه نفت موجود در سیارهی زمین، ۱۶۰ میلیارد بشکه ی آن، و از ۱۹۰ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی موجود در این سیاره، ۳۳ میلیارد متر مکعب آن، متعلق به کشور ایران است. به بیان ساده، ایران، مالک ۹ درصد کل منابع نفتی و ۱۷.۵درصد کل منابع گازی جهان هستند. تردیدی نیست که رویکرد اقتصادی مطلوب تر این بود که دولت به نمایندگی از همه مردم و ذی نفعان، یعنی همان صاحبان منابع نفت و گاز، کلیه ی عملیات اکتشاف، حفاری، استخراج، استحصال، فرآوری، پالایش، پخش و غیره را به پیمانکاران بخش خصوصی (واقعی) واگذار می کرد و عرصه را برای خلق نوآوری و بهره برداری منابع انرژی با بالاترین راندمان مهیا می کرد.
مصرف گاز در کشور رکورد بی سابقهای را ثبت کرد.
سخنگوی شرکت ملی گاز ایران گفت: مصرف گاز خانگی با توجه به بارش سراسری برف در کشور و برودت هوا به ۵۹۲ میلیون متر مکعب در روز (روزهای پایانی دی ماه سال 1398) رسید و رکورد جدیدی ثبت کرد.
سومین جلسه کارگروه فنی پیاده سازی بازار انرژی
سومین جلسه کارگروه فنی با حضور آقای دکتر هاندریش و خانم نویمان (DIW Econ) و با حضور ذینفعان ملی پروژه ایجاد بازار بهینه سازی انرژی و نمایندگان بخش خصوصی در محل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و با هماهنگی سرکار خانم دکتر زینب حمیدزاده برگزار گردید. دکتر لارس هاندریش، مدیر پروژه IREEMA و مدیرعامل شرکت DIW-Econ، ضمن قدردانی از مشارکت نمایندگان سازمان ها و ذینفعان کلیدی پروژه، از حاضرین جلسه دعوت نمودند تا نظرات و پیشنهادات خود را در مورد یادداشتهای فنی که از قبل با سازمانهای مربوطه به اشتراک گذاشته شده، بیان کنند. همچنین ایشان در مورد اهمیت بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست بر مبنای اختلاف بین بخشی تعرفه ها و گواهی های قابل مبادله برای صرفه جویی انرژی در ارزش گذاری انرژی ارزان در ایران توضیحاتی ارائه نمودند.
دومین جلسه کارگروه فنی طرح بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست
طرح بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست بسیاری از چالشهای این حوزه را رفع میکند زینب حمیدزاده مجری ملی طرح ایجاد بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست در دومین جلسه کارگروه فنی طرح بازار، سخنان خود را با واکاوی چرایی، چگونگی، استراتژی و افقهای پیش رو در طرح بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست آغاز کرد و افزود: درباره فلسفه ایجاد و لزوم اجرای طرح بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست باید در نظر داشت که همواره بحث یارانه حامل های انرژی بعنوان یکی از بحثهای جنجالی در محافل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کشور مطرح است. در هر دورهای برای آزادسازی قیمتها یا هدفمندی یارانه حاملهای انرژی، طرحهایی پیشنهاد یا تصویب شده است که هیچیک نتوانسته راه حلی برای این موضوع باشد.
اولین کمیته راهبری پروژه IREEMA (پشتیبانی از پیاده سازی بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست درایران)
خانم دکتر زینب حمیدزاده مجری ملی پروژه خلاصه ای از روند همکاری های وزارت محیط زیست آلمان و معاونت علمی, فناوری ریاست جمهوری و تاریخچه ای از نحوه شکل گیری این همکاری را ارائه نمودند و بر اهمیت جلسات کمیته راهبری تاکید نمودند.